در سفر به بلگراد جاذبه های فرهنگی را از دست ندهید
به گزارش مجله آیرخ، بلگراد یکی از شهرهای زیبای گردشگری در شبه جزیره بالکان محسوب می گردد که با برخورداری از فرهنگ و تاریخی غنی، آثار تاریخی و موزه های زیادی را در خود جای داده است.
کولوسئوم رم، پاسگاه بازرسی چارلی برلین، آکروپولیس یونان و سایر آثار تاریخی اروپا با معروفیت جهانی، نمادی از فرهنگ و تاریخ غنی شهرهای بزرگ و محبوب گردشگری اروپا هستند. شکوه و جلال این شهرها ما را مجذوب خود می نمایند و حتی باعث می شوند از تمام جاذبه های گردشگری تاریخی سایر نقاط این قاره کهن غافل شویم.
شبه جزیره بالکان برخلاف اینکه چندان شناخته شده نیست، جاذبه های زیادی را در خود جای داده است و قطعاً با بازدید از آن ها پشیمان نخواهید شد. متاسفانه تاریخ و فرهنگ این قسمت مجذوب کننده از اروپا واقعاً نادیده گرفته شده است. در این مقاله از خبرنگاران قصد داریم با سفری مجازی به بلگراد، مرکز صربستان و یکی از شگفت انگیزترین شهرهای جزیره بالکان را به شما نشان دهیم. در حقیقت بلگراد را می توان به معدن طلایی از فرهنگ تشبیه کرد که قرون زیادی را پشت سر گذاشته است.
قلعه بلگراد؛ سدی مقاوم در برابر امپراتوری های بزرگ
بلگراد، مدت ها قبل از حکومت کمونیسم ها و فروپاشی یوگسلاوی، سکونتگاه قبایل سلتیک تِراکیا (Thracian) و داچیان (Dacian) بوده است و اعضای این قبایل، قلعه معروف شهر را ساخته اند. مدت کوتاهی پس از ساخت قلعه، این بنای مستحکم مورد حمله رومی ها نهاده شد و پس از آن نیز قوم هون و بیزانس (روم شرقی) آن را هدف تاخت وتاز قرار دادند.
اگرچه این قلعه تا سال 1700 میلادی تکمیل نشد؛ اما قرن ها است که یکی از گنجینه های باستانی شهر محسوب می گردد و حوادثی را که فاتحان این شهر در طول زمان رقم زده اند، در حافظه خود ثبت نموده است. این قلعه که در امتداد رودخانه گسترده شده است، به معنای واقعی کلمه کنجکاوی شما را برمی انگیزد و با پیاده روی در اطراف یا بالای آن می توانید نظاره گر مناظری چشم نواز از شهر باشید. بسیاری از ساکنان بلگراد نیز در اوقات فراغت خود به همین شکل از شهرشان لذت می برند.
در نزدیکی قلعه، مکان های تاریخی دیگر نیز وجود دارند که نمادی از میراث فرهنگی متنوع و تاثیرگذار این شهر هستند. از میان می توان به چاه رومی (Roman Well) اشاره نمود که یکی از آثار تاریخی شهر محسوب می گردد و در اوایل قرن 18 میلادی ساخته شد؛ همین طور مقبره ی داماد علی پاشا (Damad Ali Pasha Turbeh) با معماری اسلامی در قسمت بالای شهر که به دست معماران عثمانی در سال 1784 بنا شد و به عنوان نمادی از دوران فرمانروایی عثمانی ها و حکومت اسلامی در این شهر، به خوبی حفظ شده است. برج نبوشا (Nebojsa tower) که زمانی محل استقرار توپ های جنگی بود و دارای یک سیاه چال است، یادگاری دیگر از دوران فرمانروایی ترک ها در این شهر محسوب می گردد.
موزه نظامی بلگراد (Military Museum) یکی دیگر از دیدنی های بلگراد و جاذبه های نزدیک قلعه است. این موزه نیز گذشته پرفرازونشیب شهر و حوادثی را که جنگ ها در آن رقم زده اند، به شکلی دیگر روایت می نماید. در این موزه شاهد تغییر و تکامل اسلحه ها، زرادخانه ها (محل نگهداری اسلحه ها و مهمات) و تاکتیک های جنگی در طول عصرهای مختلف هستید و می توانید اشیای تاریخی و باارزشی مثل شمشیرهای رومی، کلاه خودهای به جا مانده از یونان باستان و تانک های مورداستفاده در جنگ بوسنی را از نزدیک ببینید.
حضور بر سر مزار تیتو در موزه هوس اف فلاورز
مارشال یوسیپ بروز تیتو، رهبر جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی سابق که از سال 1953 تا سال 1980 بر مسند قدرت بود، نزد بعضی از مردم بلگراد از احترام خاصی برخوردار است و این افراد تیتو را رهبری مقتدر و خیراندیش می دانند و تصور می نمایند با حضور بر سر مزار او در موزه هوس اف فلاورز (House of Flowers)، روزهای خوب گذشته بلگراد در ذهنشان تداعی می گردد. البته تیتو منتقدانی هم دارد که وی را دیکتاتور و اقتدارگرا می دانند.
گشت وگذار در سوپرمارکت کانسپت استور
اگرچه بسیاری از آثار تاریخی بلگراد با معماری غنی و موزه های متعدد بلگراد، گردشگران را به خوبی با حقایق مستند گذشته شهر آشنا می نمایند؛ اما با بازدید از مرکز خرید سوپرمارکت کانسپت استور (Supermarket Concept Store) می توانید چهره دیگری از فضای شهری به یادگارمانده از آن دوران را ببینید و با دستاوردها و جنبه های مثبت دوران کمونیستی نیز آشنا شوید.
این مرکز خرید که در سال 2008 افتتاح شد، مکانی تجاری و فرهنگی محسوب می گردد که کافی شاپ ها، فروشگاه هایی با برندهای مطرح، رستوران، اسپا و یک سالن مو و زیبایی را در خود جای داده است و با ورود به هر یک از این مکان ها به گذشته سفر خواهید کرد. تمام فضای این مرکز خرید که در دوران یوگسلاوی سابق نیز مکانی برای خرید بوده، با استفاده از عناصر زیبایی شناسی دوران سوسیالیستی طراحی شده است و با بازدید از آن می توانید علاوه بر خرید، تصوری از چهره گذشته ی شهر را ببینید.
بازدید از موزه نیکولا تسلا؛ مخترع قرن
نیکولا تسلا، مخترع نامی، در سال 1891 پیروز به اختراع مدار ترانسفورماتور الکتریکی شد که یک اختراع انقلابی محسوب می گردد و تا به امروز در وسایل مختلفی از جمله تلویزیون ها و رادیوها مورد استفاده قرار می گیرد. ضمناً او قسمت هایی از نیروگاه برق آبی آبشار نیاگارا را نیز طراحی کرد. افراد زیادی، نیکولا تسلا را اهل صربستان می دانند؛ اما تردیدهایی در خصوص این موضوع وجود دارد که اصلیت صربستانی او را در هاله ای از ابهام قرار می دهد؛ به هر حال نیکولا تسلا را مخترع قرن می نامند و بزرگ ترین افتخار صربستان و یکی از مشاهیر این کشور با معروفیت جهانی است.
موزه نیکولا تسلا (Nikola Tesla Museum) به سال های پایانی زندگی این مخترع نامی اختصاص دارد. هنگام بازدید از موزه، راهنمای مجربی شما را همراهی می نماید و می توانید اشیایی همانند کوزه ای که نیمی از خاکستر پیکر نیکولا تسلا در آن را نگهداری می گردد (به جای مانده این خاکستر در ایالات متحده آمریکا نگهداری می گردد) و بعضی از اختراع های او را که هنوز تعدادی از آن ها کاربردی هستند، از نزدیک ببینید.
تماشای دومین کلیسای مسیحیان ارتدکس شرقی در اروپا
بلگراد تا سال 2010 دارای بزرگ ترین کلیسای ارتدکس در اروپا بود؛ اما اکنون این لقب به کلیسای جامعه رستگاری (Peoples Salvation Cathedral) مردم رومانی اختصاص یافته است؛ هرچند این موضوع، چیزی از ارزش های کلیسای سنت ساوا (Church of Saint Sava) کم نمی نماید. کلیسای جامع سنت ساوا که با نام شاهزاده صرب و راهب ارتدکس نام گذاری شده است؛ تقریبا از همه نقاط شهر دیده می گردد. گنبد میانی کلیسا با ارتفاعی حدود 70 متر خودنمایی می نماید و با صلیبی به ارتفاع تقریبی 12 متر آراسته شده است.
زیبایی های این کلیسا تنها به نمای بیرونی آن خلاصه نمی گردد. در زیر کلیسا، دخمه ای وجود دارد که با طلاکاری های پیچیده و جزئیات فراوان تزیین شده و لوستر کریستالی عظیمی را نیز در خود جای داده است. شما می توانید در طول روز از این کلیسا بازدید کنید؛ اما توصیه می کنیم در یکی از تورهای شهری با راهنماهای مجرب شرکت کنید تا هیچ یک از جاذبه های این بنای باشکوه از چشم تان پنهان نماند.
پیاده روی در مجذوب کننده ترین منطقه ها بلگراد
خیابان اسکادارلیا (Skadarlija) که به عنوان محله بوهمی یا کولی ها نیز شناخته می گردد، تنها چند قدم از میدان جمهوری فاصله دارد. با ورود به این محله که به زیبایی سنگ فرش شده است، تصور می کنید به گذشته و زمانی بازگشته اید که نویسندگان صربی از جمله دورا یاکشیج، بیرون از کافه ها می نشستند و رمان های جنجالی خلق می کردند. بدون تردید کافه های این خیابان و مشتریانش و سنگ فرش خیابان ها، شما را مجذوب خود می نمایند.
ساوامالا (Savamala)، یکی دیگر از حومه های بلگراد است که بازدید از آن را نباید از دست بدهید. شب های پرهیاهوی این محله و چراغ های نئون آن، شب خاطره انگیزی را برای شما می سازند.
سرزدن به اقامتگاه شاهزاده لوبیتزا
اقامتگاه شاهزاده لوبیتزا (residence of Princess Ljubica)، ساختمان مستطیل شکل سفیدی است که از بیرون اصلا شبیه یک کاخ به نظر نمی رسد. این ساختمان که برای اقامت شاهزاده لوبیتزا و دو پسرش استفاده می شد، به گونه ای طراحی شده است که زندگی سلطنتی اوایل دهه 1800 در صربستان را تداعی کند. این اقامتگاه که زمانی محل زندگی خانواده سلطنتی صربستان بود، اکنون به موزه ای برای نمایش انحطاط در عصر شاهزاده میلوچ اوبرنوویچ (Milos Obrenovic) تبدیل شده است.
فضای داخلی بنا، معماری ساده ای دارد؛ اما با وسایلی زیبا، فرش های نفیس، اسباب و اثاثیه چوبی عتیقه و نقاشی های رنگ روغن، زیبایی خاصی پیدا نموده است. اقامتگاه شاهزاده لوبیتزا، یکی از بناهای یادبود بلگراد محسوب می گردد که عناصر فرهنگی کشور به خوبی در آن حفظ شده است. عموم مردم می توانند از این موزه بازدید نمایند.
بازدید از بلندترین ساختمان شبه جزیره بالکان
تنها باکمی رانندگی از بلگراد یا با استفاده از اتوبوس های شهری می توانید خود را به برج آوالا (Avala tower)، بلندترین ساختمان شبه جزیره بالکان برسانید.
برج آوالا با ارتفاعی حدود 205 متر در سال 1965 ساخته شد؛ اما نیروهای ناتو در جریان جنگ بوسنی و در سال 1999 آن را بمباران کردند. این برج در سال 2010 پس از چهار سال بازسازی، دوباره احیا و آماده بازدید مردم شد. از بالای آن می توانید نمایی گسترده از مرکز صربستان را ببینید و از خوردن نوشیدنی موردعلاقه تان در کافی شاپ بالای برج لذت ببرید.
شرکت در جشنواره فیلم بین المللی فست
اگر در اوایل اسفند به بلگراد سفر کردید، حتما بازدیدی هم از جشنواره فیلم بین المللی فِست (FEST International Film Festival) داشته باشید. این جشنواره برای نخستین بار در سال 1981 شروع شد و رویدادی بزرگ و مهم محسوب می گردد؛ البته در دهه 1990 به علت تحریم بین المللی علیه یوگسلاوی، ستارگان هالیوود از شرکت در این جشنواره منع شدند. در سال های 1993 تا 1994 نیز جشنواره به علت سیاست های سانسور مقام های یوگسلاوی کاملا لغو و در سال 1997 نیز به محلی برای تجمع تعداد زیادی از دانشجویان جهت اعتراض به خشونت پلیس تبدیل شد.
پس از سقوط حکومت کمونیستی و فروپاشی یوگسلاوی، جشنواره دوباره راه اندازی شد؛ اما صرب ها تقریبا از آن استقبالی نکردند و تنها تعداد بسیار کمی از بلیط ها فروخته شد؛ هرچند کاترین دنو (Catherine Deneuve)، بازیگر فرانسوی، در سال 2007 جان تازه ای به این جشنواره بخشید و آن را دوباره افتتاح کرد. دو سال بعد، بازیگر مطرحی به نام رالف فاینز (Ralph Fiennes) میزبانی جشنواره را به عهده گرفت و به این ترتیب جشنواره فست به رقیب رسمی جشنواره باسابقه بلگراد تبدیل شد و در حال حاضر هر سال در زمان برپایی جشنواره، بیش از 80 فیلم در آن اکران می گردد.
منبع: کجارو / matadornetwork.com