اقتصاد ایران هیچ آسیبی از قطع رابطه عربستان و متحدانش ندید

به گزارش مجله آیرخ، المانیتور با اشاره به سفر رئیس جمهور چین به ایران اندکی پس از تشدید تنش ها بین ایران و عربستان و امضای قراردادهای میلیاردی ایران با اروپا نوشت: اقتصاد ایران هیچ آسیبی از قطع رابطه عربستان و متحدانش ندیده و نمی بیند.

اقتصاد ایران هیچ آسیبی از قطع رابطه عربستان و متحدانش ندید

جهت دریافت مشاوره خدمات سایز کاتالوگ از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا چاپ کاتالوگ های تبلیغاتی حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.

به گزارش خبرنگاران پایگاه اینترنتی المانیتور طی گزارشی نوشت: ظاهرا بعد از حمله به سفارت عربستان در تهران، تنش ها بین ایران و عربستان باز هم بیشتر شده است.

هرچند دولت حسن روحانی خود را از حمله نمایندگان به سفارت جدا نموده، اما رژیم سعودی به سرعت روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد و از متحدان عرب خود خواست تا آنها نیز چنین اقدامی را انجام دهند. حتی دست دادن وزرای امور خارجه دو کشور در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس به کمتر شدن اختلافات این دو رقیب منطقه ای به ویژه در بحران سوریه کمکی نکرد.

عربستان در سال 2015، با کسری بودجه 98 میلیارد دلاری روبرو بود و در جهت کسری بودجه 80 میلیارد دلاری در امسال قرار گرفته است. تقریبا تمام ناظران معتقدند ارزش مبادلات تجاری دو کشور آنقدر ناچیز است که نمی تواند به اقتصاد ایران آسیب بزند. ارزش مبادلات تجاری دو کشور در 9 ماهه منتهی به 21 دسامبر، تنها 215.1 میلیون دلار بود.

ارزش مبادلات تجاری ایران با دیگر کشورهای عربی که به تبعیت از عربستان، روابط خود با ایران را قطع نموده اند، نیز چندان قابل توجه نیست. برای مثال، ارزش مبادلات تجاری ایران با بحرین، سودان، جیبوتی و سومالی، 4 کشور دیگری که روابط تجاری با تهران را کاهش داده اند نیز مجموعا 145 میلیون دلار بوده است.

اما امارات، یک استثنا در میان شرکای تجاری عرب ایران است. به رغم فشارهای ریاض برای کاهش روابط با ایران، ابوظبی تنها اقدام به تنزل سطح روابط دیپلماتیک با جمهوری اسلامی کرد. امارات یکی از شرکای تجاری مهم ایران در دوران تحریم های غرب بود و تا به امروز نیز چنین جایگاهی را حفظ نموده است.

ارزش مبادلات تجاری ایران و امارات در 9 ماهه منتهی به 21 دسامبر از 44.1 میلیارد دلار فراتر رفت. ارزش کالاهای صادراتی از ایران به امارات در سال شمسی گذشته، برابر با 11 درصد کل صادرات ایران بود، در حالی که ارزش واردات ایران از این کشور برابر با 23 درصد کل واردات ایران بود. این ارقام نشان می دهد که برای ایران، جایگزین کردن امارات با یک شریک دیگر منطقه ای نظیر ترکیه یا عمان در کوتاه مدت که از سوی بعضی تجار پیشنهاد شده، کاری سخت خواهد بود.

سلیمی، رئیس اتحادیه سرمایه گذاری های مشترک ایران گفت، هرچند ارزش مبادلات تجاری ایران با عربستان و دولت های عربی که از رویه ریاض تبعیت نموده اند، خیلی کم است، اما امارات یک شریک مهم است که نقشش در اقتصاد ایران را نمی توان نادیده گرفت. وی اضافه نمود، ایران نیز بازاری پرسود برای امارات به شمار می رود.

وی خاطر نشان کرد: عوامل مالی ترجیحات سیاسی را شکل می دهند. بعید است امارات منافع مالی خود را فدای اختلاف سیاسی بین تهران و ریاض نمایند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا افزایش تنش ها بین تهران و ریاض می تواند سرمایه گذاران اروپایی را از ورود به بازار ایران ناامید کند یا نه گفت، غرب با تحولات سیاسی منطقه و اختلافات بین ایران و عربستان که سابقه ای چندین ساله دارد آشناست.

وی با اشاره به قرارداد خرید 114 فروند هواپیمای ایرباس که در جریان سفر روحانی به فرانسه امضا شد گفت: حمله به سفارت عربستان نمی تواند تاثیری بر اشتهای اروپایی ها برای سرمایه گذاری در بازار دست نخورده ای نظیر ایران بگذارد.

سلیمی اضافه نمود، رئیس جمهور چین بدون توجه به اتفاقی که روز دوم ژانویه در تهران رخ داد، برای تعمیق روابط مالی با ایران به تهران سفر کرد. این در حالی بود که توسعه روابط با ایران ریسک آسیب دیدن روابط پکن با ریاض را به دنبال داشت.

سلیمی گفت، تنها حاجی های ایرانی ممکن است از افزایش تنش ها بین تهران و ریاض آسیب ببینند.

80

منبع: تسنیم
انتشار: 20 اسفند 1398 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1400 گردآورنده: ayrokh.ir شناسه مطلب: 883

به "اقتصاد ایران هیچ آسیبی از قطع رابطه عربستان و متحدانش ندید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اقتصاد ایران هیچ آسیبی از قطع رابطه عربستان و متحدانش ندید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید