تشخیص بیماری صرع به وسیله سگ، به وسیله حس بویایی
به گزارش مجله آیرخ، برای اولین بار، محققان نشان دادند که سگ ها می توانند بوی منحصر به فرد تشنج یا صرع را تشخیص دهند. در آینده، این درک نو می تواند به طراحی روش هایی برای جلوگیری از تشنج، قبل از اتفاق افتادن آن، بیانجامد.
در مطالعات گذشته، محققان پیروز به آموزش سگ ها برای تشخیص دیابت، مالاریا، انواع خاصی از سرطان و بعضی از بیماری های کلیوی شده اند.
در یک تحقیق بسیار چشمگیر، دانشمندان نشان دادند که سگ ها در 91 درصد موارد سرطان کولون (روده بزرگ) را از نمونه های تنفسی تشخیص می دهند.
حتی شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه سگ ها می توانند میگرن را قبل از آغاز آن تشخیص دهند.
اگر چه دانشمندان توانسته اند با یاری سگ ها در تشخیص بعضی از بیماری ها، پیشرفت هایی داشته باشند، اما در خصوص اینکه آیا سگ ها می توانند تشنج های مربوط به صرع را تشخیص دهند یا خیر، تحقیقی به عمل نیامده است.
شاید تشخیص صرع به وسیله سگ به فاکتور های مختلفی ربط داشته باشد. به عنوان مثال، صرع ممکن است به علت آسیب به سر، عوامل ژنتیکی، تومور ها یا سکته مغزی ایجاد گردد و اغلب در کنار سایر شرایط مانند اختلالات اضطرابی یا افسردگی اتفاق می افتد.
همانطور که نویسندگان مطالعه حاضر می نویسند، این تنوع زیاد فاکتورها ممکن است شرح دهد که چرا هیچ مطالعه ای درباره تشخیص تشنج به وسیله سگ ها انجام نگرفته است.
با این حال، اگر یک سگ بتواند علائم اولیه تشنج را قبل از آغاز تشخیص دهد، این توانایی می تواند برای 700 هزار فرد مبتلا به صرع در ایران بسیار مفید باشد. هشدار دادن به تشنج باعث می گردد که افراد قبل از آغاز تشنج به یک محیط امن تر بروند.
تشخیص تشنج از بوی آن
گرچه شواهد بی نظیری وجود دارد که بعضی از سگ ها می توانند تشنج را در صاحبان شان پیش بینی نمایند، اما تعیین نیست که سگ ها به وسیله چه نشانه و عواملی، این کار را انجام می دهند. به عنوان مثال، ممکن است پیش بینی آنها بر اساس تغییرات نا محسوس در رفتار صاحبان خود باشد.
اخیرا گروهی از محققان دانشگاه رنه در فرانسه یک مطالعه کوچک انجام دادند تا تعیین گردد آیا سگ ها می توانند به وسیله حس بویایی خود تشنج را تشخیص دهند یا خیر.
محققان نمونه هایی از نوع تنفس و بعلاوه عرق پنج نفر از افراد مبتلا به صرع را جمع آوری کردند. همه شرکت نمایندگان فرم های مختلفی از این شرایط داشتند که شامل تشنجات جزئی لوب فرونتال و تشنج های جزئی لوب موقتی بود.
نمونه شامل سه نفر بود که شرایط یک نفر از آنها به علت ناهنجاری یا نقص مغزی ایجاد شده بود و دو نفر که به علت ریشه های ژنتیکی مبتلا به صرع شده بودند.
دانشمندان از هر یک از شرکت نمایندگان، سه نوع نمونه بو را جمع آوری کردند، یک نوع در طی تشنج، نوع دیگر هنگامی که شرکت نماینده در حال استراحت بود، و نوع سوم درحین تمرین و ورزش. آنها نمونه سوم را برای اطمینان از اینکه هر پاسخ سگ صرفا به علت افزایش کلی عرق نباشد، جمع آوری کردند.
دانشمندان پنج سگ را به کار گرفتند که قبلا به منظور شناسایی تعدادی از بیماری ها و اختلالات آموزش دیده بودند و به آنها آموخته بودند که در کنار یک بوی تعیین بایستند. سگ ها از انواع نژادهای مختلف بودند و شامل گلدن-لابرادور رتریور، نژاد بردر کولی (border collie) و نژاد چساپیک بای رتریور بودند.
تست سگ ها
در طی هر آزمایش، دانشمندان به سگ ها هفت نمونه تنفس و عرق از هر شرکت نماینده را ارائه دادند. آنها از 4 نمونه، از زمانی که شرکت نماینده هنوز در معرض تشنج قرار نگرفته است، دو نمونه از دوره ورزش و یک نمونه در حین تشنج استفاده کردند.
به طور قابل ملاحظه ای، هر یک از پنج سگ به درستی نمونه تشنج را در تمام آزمایشات شناسایی کردند و میانگین زمان تشخیص آنها کمتر از 8 ثانیه در هر آزمایش بود. نویسندگان نتیجه می گیرند:
این برای اولین بار نشان می دهد که تشنج در افراد و انواع تشنج ها یک بوی خاص دارند.
همانطور که مطالعه فقط تعداد انگشت شماری از شرکت نمایندگان و سگ ها را شامل می گردد، دانشمندان باید نتایج را در یک مطالعه گسترده تر تکثیر نمایند. با این حال، همانطور که محققان در مقاله خود نوشتند، اگر چه میزان نمونه کوچک است اما، نتایج بسیار روشن است و این اولین گام برای شناسایی بوی خاص تشنج است.
علیرغم میزان کوچک آزمایش، یافته ها زمینه را برای تحقیقات بیشتر در آینده فراهم می نمایند. یکی از مراحل بعدی، شناسایی دقیق مواد شیمیایی است که بوی تشنج را تعیین می نمایند.
هنگامی که دانشمندان این ماده شیمیایی خاص را یافتند، ممکن است قادر به طراحی دستگاه هایی باشند که بتوانند آن را تشخیص دهند، و در نهایت راهی برای پیش بینی تشنج ها، پیش از رخ دادن پیدا نمایند.
به طور کلی، نویسندگان بر این باورند که مطالعه آنها به احتمال پیش بینی تشنج با توجه به ویژگی های بویایی آن یاری می نماید. سگ ها نشان می دهند که امید به این جهت وجود دارد.
منبع: فوت و فن / medicalnewstoday.com