طرز تهیه دویماج؛ یک میان وعده اصیل ایرانی
به گزارش مجله آیرخ، با طرز تهیه دویماج، یکی از غذاهای اصیل و لذیذ ایرانی آشنا شوید که بیشتر در شهرهای ترک نشین، طبخ و به عنوان عصرانه یا میان وعده سرو می گردد.
دویماج یا دیماج یکی از میان وعده های محلی و سنتی ایرانی است که با نان خشک، آب یا دوغ، پنیر، کره، گردوی خرد شده و گاهی پیازچه و خامه درست می گردد. دویماج در شهرهایی مانند تبریز، قزوین، همدان و زنجان از محبوبیت زیادی برخوردار است. این غذا به عنوان عصرانه، صبحانه یا میان وعده همراه با میوه های رنگارنگ و خوش طعمی مثل انگور و هندوانه سرو می گردد و گزینه ای فوق العاده برای افطار نیز به شمار می آید. طرز تهیه دویماج بسیار ساده است و به زمان کمی احتیاج دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه انواع آن در شهرهای مختلف آشنا کنیم.
هرآنچه باید درباره دویماج بدانید:
- طرز تهیه دویماج تبریزی
- طرز تهیه دویماج قزوینی
- طرز تهیه دویماج زنجان
- طرز تهیه دویماج همدانی
- طعم دویماج
طرز تهیه دویماج تبریزی
مواد لازم برای چهار نفر
- 4 عدد نان خشک تبریزی یا لواش
- دوغ یا آب به اندازه لازم
- 100 گرم کره یا روغن حیوانی
- 200 گرم پنیر لیقوان
- نصف لیوان گردو
- 2 قاشق غذاخوری سبزی معطر (شوید و جعفری)
طرز تهیه
مرحله اول:
نان های لواش یا تبریزی خشک (نان اسکو) را خوب خرد کنید و در کاسه ای بزرگ بریزید. سپس آب یا دوغ را آرام آرام به خرده نان ها اضافه کنید و هم بزنید تا خوب مخلوط شوند. توجه داشته باشید که تکه های نان نباید له و خمیری شوند!
مرحله دوم:
پنیر و گردوی خردشده و کره آب شده را به نان ها اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله سوم:
سبزی های معطر (جعفری و شوید) را ریز خرد نموده و به دویماج اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید تا با هم مخلوط شوند.
مرحله چهارم:
با یک قاشق غذاخوری اندازهی از مواد دویماج را کف دست خود بگذارید؛ آن را به صورت گلوله های گرد یا بیضی درآورید یا برای سرو مجذوب نماینده تر از قالب های سیلیکونی بهره ببرید.
نکات مهم
- اندازه مواد اولیه ذکر شده در این طرز تهیه تقریبی است و شما می توانید طبق ذائقه خود، اندازه آن ها را کم یا زیاد کنید.
- شما می توانید نان اسکو یا نان خشک تبریزی را از فروشگاه ها به صورت بسته بندی بخرید.
- تبریزی ها از تورتا نیز در این میان وعده استفاده می نمایند. تورتا، روغن بسیار خوش عطر و طعمی است که از کره محلی تهیه می گردد.
- در صورت تمایل از تخم گشنیز، زیره سبز یا سیاه و پودر گل سرخ در این میان وعده بهره ببرید.
- توجه داشته باشید که اندازه آب یا دوغ باید به حدی باشد که نان ها فقط تر شوند و بتوان آن ها را گلوله کرد. نان ها نباید حالت خمیری پیدا نمایند.
- شما می توانید از هر نوع پنیر دلخواه (بسته بندی یا خانگی) برای تهیه دویماج بهره ببرید.
- بعضی افراد دویماج را با ماست چکیده یا خامه ای، گلپر و نعنا تزیین می نمایند.
- در صورت تمایل، کمی کشمش و خامه در دویماج بریزید.
- در بعضی طرز تهیه ها کمی سیر رنده شده یا پودر سیر به دویماج اضافه می گردد.
طرز تهیه دویماج قزوینی
دُیماج، نوعی عصرانه سنتی قزوینی مخصوص فصول گرم است که با تکه های نان، پنیر، خیار، گردو، پیاز داغ و زردچوبه درست می گردد. نوع متداول دیماج در قزوین، متشکل از نان لواش خشک قزوینی، سبزی خرد شده، پنیر کهنه (پنیر کوزه محلی)، گردو و پیاز داغ است و قزوینی ها معمولا آن را برای سیزده به در، سفره افطار، عصرانه یا صبحانه سرو می نمایند. اگر به پنیر کهنه دسترسی ندارید از پنیر لیقوان محلی یا انواع پنیر گوسفندی بهره ببرید.
مواد لازم برای 4 تا 5 نفر
- 3 عدد نان لواش خشک قزوینی
- یک لیوان دوغ
- یک لیوان گردو
- یک عدد پیاز میانه
- 2 عدد خیار سالادی
- 200 گرم پنیر کوزه ای
- 200 گرم سبزی خوردن
- نعنا خشک به اندازه لازم
- نمک، زردچوبه، روغن به اندازه لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا کاملا طلایی گردد. سپس به آن زردچوبه بزنید و تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه از بین برود.
مرحله دوم:
نان های خردشده را با دوغ نم دار کنید. می توانید این کار را با آب نیز انجام دهید. ترجیحا چند ساعتی به نان ها زمان دهید تا نرم شوند.
مرحله سوم:
گردو، پنیر، سبزی و خیار را خرد نموده و همراه با پیازداغ به نان اضافه کنید.
مرحله چهارم:
نمک و نعنا خشک را بیفزایید.
مرحله پنجم:
برای سرو، دویماج را با دست فرم دهید یا قالب بزنید.
طرز تهیه دویماج زنجان
دویماج یا دیماج در زنجان به دو روش درست می گردد. در روش اول، شما به پنیر، نان لواش خشک، سبزی معطر و کمی آب احتیاج دارید. نوعی دیگر از این عصرانه مقوی نیز در زنجان مرسوم است که در سفره های مذهبی و مخصوصا سفره حضرت زهرا (س) در زنجان پخته و سرو می گردد. این نوع دویماج از زعفران، شکر، روغن حیوانی و نان خشک تشکیل شده است.
مواد لازم برای 4 نفر (روش اول)
- 200 گرم پنیر
- 4 عدد نان لواش خشک و خرد شده
- آب به اندازه لازم
- 2 قاشق غذاخوری سبزی معطر
طرز تهیه (روش اول)
مرحله اول:
نان خشک خردشده را با کمی آب تر کنید.
مرحله دوم:
پنیر و سبزی معطر خردشده را به نان ها بیفزایید و مخلوط کنید. سپس دویماج را برای یک تا دو ساعت در دمای آشپزخانه کنار بگذارید تا استراحت کند و جا بیفتد.
مرحله سوم:
دویماج را با دست به شکل گرد یا بیضی فرم دهید و در ظرف بچینید.
مواد لازم برای 4 نفر (روش دوم)
- 4 عدد نان لواش خشک شده خرد شده
- آب به اندازه لازم
- 2 قاشق غذاخوری شکر
- 2 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده غلیظ
- روغن حیوانی به اندازه لازم
طرز تهیه (روش دوم)
مرحله اول:
نان خشک خرد شده را با کمی آب تر کنید تا نرم گردد.
مرحله دوم:
روغن حیوانی را در تابه بریزید و آن را روی شعله میانه گاز قرار دهید تا گرم گردد. سپس نان های خشک را در روغن حیوانی تفت دهید و شکر و زعفران دم نموده را به آن بیفزایید. اجازه دهید تا شکر و زعفران روی حرارت ملایم گاز به خورد نان ها برود.
مرحله سوم:
دویماج را به شکل گلوله های گرد سرو کنید.
طرز تهیه دویماج همدانی
دویماج یا قوت، عصرانه خوشمزه همدانی ها است که بیشتر در روزهای بلند تابستان سرو می گردد. قوت همدان، متشکل از نان خشک خرد شده، روغن و سبزی است و شباهت زیادی به دویماج قزوینی ها و تبریزی ها دارد. از انواع قوت در همدان می توان به قوت خیار و پنیر و سبزی، قوت پیاز و سیب زمینی و پنیر، قوت سیب زمینی و سبزی و پنیر و قوت گردو پنیر و سبزی اشاره نمود.
جالب است بدانید که همدانی ها، تکه های نان را در طول چند هفته جمع آوری و خشک می نمایند و با آن قوت درست می نمایند. آن ها نان های خشک شده را در کیسه پارچه ای می ریزند و با کوبیدن، آن ها را خرد می نمایند.
مواد لازم برای 6 نفر
- یک کیلوگرم نان خشک خرد شده ترجیحا سنگک
- 200 گرم روغن حیوانی یا کره
- 350 گرم پنیر صبحانه
- 300 گرم سبزی معطر (ریحان، جعفری، مرزه، ترخون و پیازچه)
- 2 عدد پیاز
- 2 قاشق غذاخوری نعنا و پونه خشک
- یک قاشق چای خوری پودر گل محمدی
- 200 گردوی خرد شده
- نمک و فلفل به اندازه لازم
- آب جوش به اندازه لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
نان سنگک یا لواش را برای یک روز در فضای آزاد بگذارید تا خشک گردد. نان های کوبیده شده را در یک کاسه بزرگ بریزید و با آب جوش، کمی خیس کنید. توجه کنید که نان ها نباید خمیر شوند و نم دار شدن آن ها کافی است.
مرحله دوم:
سبزی تازه و پیاز خردشده، ادویه ها، گردو و سبزی های خشک را نیز در کاسه بریزید و مواد را با هم مخلوط کنید.
مرحله سوم:
پنیر خرد شده را به مایه قوت بیفزایید و مواد را مخلوط کنید.
مرحله چهارم:
روغن حیوانی و کره را روی حرارت ذوب کنید و کم کم در قوت بریزید و با قاشق هم بزنید.
مرحله پنجم:
قوت را نیم ساعت کنار بگذارید تا طعم مواد به خورد هم برود. سپس آن را به شکل گرد یا بیضی دربیاورید و سرو کنید.
طعم دویماج
دویماج، عصرانه فوق العاده هیجان انگیز و خوشمزه ای است که می تواند گزینه ای خوب برای سرو در سفره افطار یا حتی خوراکی بچه ها در روزهای مدرسه باشد. به شما پیشنهاد می کنیم که یک بار دویماج را در خانه درست کنید و مطمئن باشید که طعم و ظاهر بی نظیر آن، شما را عاشق خود خواهد نمود.
اگر دوست دارید دویماج با طعم های مختلف را در خانه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه دویماج در این مقاله بهره ببرید. چنانچه پیروز به درست کردن این میان وعده لذیذ شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. بعلاوه در صورت تمایل، تجربه های خود را با ما و دیگر کاربران خبرنگاران در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
دویماج غذای کجاست؟
دویماج یا دیماج، میان وعده ای ایرانی به شمار می رود که در شهرهایی مانند تبریز، قزوین، همدان و زنجان از محبوبیت زیادی برخوردار است.
دیماج قزوینی چطور تهیه می گردد؟
نوع متداول دیماج قزوینی متشکل از نان لواش خشک قزوینی، سبزی، پنیر کوزه محلی، گردو و پیاز داغ است و قزوینی ها معمولا آن را برای سیزده به در، سفره افطار، عصرانه یا صبحانه سرو می نمایند.
منبع: کجارو / aparat.com / irancook.ir / کتاب کاله